Behandelingen
De psychologenpraktijk richt zich op psychologische of psychiatrische problematiek van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. We bieden zowel kortdurende generalistische behandelingen als specialistische behandelingen. Kortdurende generalistische behandelingen zijn geschikt voor mensen met lichte tot matige psychische klachten en aandoeningen. Specialistische behandelingen zijn geschikt voor mensen met complexe of meervoudige klachten en aandoeningen.
Voor iedere hulpvraag wordt in overleg besloten welke behandelmethode het meest geschikt is, hoeveel gesprekken nodig zullen zijn en hoe de behandeling vormgegeven zal worden. De hulpvraag van de cliënt staat bij ons centraal. In samenspraak met de behandelend psycholoog wordt een behandelplan met behandeldoelen opgesteld.
Welke Klachten
Welke klachten behandelen wij?
Veelvoorkomende klachten waar wij een passende behandeling voor kunnen bieden, zijn:
- Trauma
- Gegeneraliseerde angst, sociale angst, specifieke fobieën
- Dwang
- Somberheid en depressie
- Negatief zelfbeeld
- (Gestagneerde) rouw
- Zelfcontroleproblemen/agressieregulatiemoeilijkheden
- Sociale moeilijkheden (oa autisme)
- Aandacht- en concentratiemoeilijkheden
- Gedragsproblemen en hyperactiviteit
- Zelfbeeldproblematiek
- (Beginnende) persoonlijkheidsproblematiek
Wat behandelen wij niet?
Als tijdens de intake of de behandeling blijkt dat de klachten niet passend zijn bij ons behandelaanbod, verwijzen wij door naar een aanbieder die wel de juiste zorg kan bieden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
- Verslavingsproblematiek (bv. alcohol, drugs, gamen)
- Psychotische stoornis
- Ernstige suïcidaliteit en crisisgevoeligheid
Behandelmethoden
Behandelmethoden
Behandelmethoden waarmee gewerkt wordt zijn onder andere:
- EMDR (www.emdr.nl)
- (Cognitieve) gedragstherapie (www.vgct.nl)
- Oplossingsgerichte therapie
- Schematherapie (www.schematherapie.nl)
- Ouderbegeleiding
- Psycho-educatie
eHealth
Voor een goede behandeling is het belangrijk dat je zelf ook actief aan de slag kan en gaat. Daarin ondersteunen we graag. Bij (bijna) elke behandeling gebruiken we daarom eHealth: apps en modules waarmee je thuis, via internet, aan de slag kan met oefeningen, tips en informatie.
Je krijgt dus huiswerk mee. De behandelaar geeft in de modules ook feedback. Voor onze eHealth-modules maken wij gebruik van het aanbod van Therapieland. Binnen Therapieland zijn meer dan 250 programma's beschikbaar, daardoor is er altijd een (deel van een) programma geschikt voor jou! Voorbeelden van veelgebruikte eHealth modules zijn: Piekeren, Zelfbeeld, Eerste stap naar herstel, Ontspanning, CGT-modules, Veerkracht, Terugvalpreventie. Ook bij psycho-educatie maken we gebruik van een blended eHealth-programma. Denk hierbij aan uitleg over ADHD, autisme, angst- en stemmingsproblematiek.
Eventuele apps zoeken we altijd uit passend bij jou en de gestelde doelen. Heb je zelf apps of informatie gevonden? Leg het gerust voor aan de behandelaar, we kijken dan samen of en hoe dit een plek kan krijgen binnen de behandeling.
Zorgstandaarden
Elke behandeling is maatwerk, we bespreken samen welke behandeling bij je past. Er zijn ook wetenschappelijke inzichten over wat werkt en wat niet. Deze inzichten zijn opgenomen in de zorgstandaarden voor de GGZ. We combineren de kennis uit deze standaarden met jouw hulpvraag, om zo tot een effectieve behandeling te komen.
Enkele voorbeelden van zorgstandaarden die wij gebruiken bij de behandeling:
- Zorgstandaard ADHD
- Zorgstandaard Angstklachten en angststoornissen
- Zorgstandaard Autisme
- Zorgstandaard Depressieve stoornissen
- Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen
- Zorgstandaard Psychotrauma- en stressorgerelateerde stoornissen
Heldere informatie over de behandeling van bovengenoemde problematiek, gebaseerd op de standaarden vind je op www.thuisarts.nl
Wachttijden
Locatie Schagen: Het is momenteel alleen mogelijk om aan te melden voor jeugd, de wachttijd is ca. 14 weken.
Locatie Den Helder: Momenteel is de wachtlijst gesloten, vanwege een te lange wachttijd. De wachttijd voor reeds gedane aanmeldingen is ca. 14 weken.
De wachttijden zijn bijgewerkt op 14-01-2025. Aanmelden voor behandeling of vragen? Ga naar contact.
De behandeling sluit direct aan op de intakefase. Er is dus geen behandelingswachttijd. De wachttijd is niet afhankelijk van waar men verzekerd of woonachtig is. Het is helaas onmogelijk om de wachttijd exact vast te stellen, omdat vooraf niet bekend is hoe lang behandelingen duren.Wij doen ons uiterste best je zo snel mogelijk van dienst te zijn. Je wordt door een van onze medewerkers gebeld wanneer je aan de beurt bent. Omdat wij de wachttijd niet te ver willen laten oplopen, hanteren wij de volgende werkwijze: Wanneer er 45 aanmeldingen op de wachtlijst staan, gaat deze tijdelijk dicht. Wanneer er weer zoveel behandelingen zijn gestart dat er minder dan 25 aanmeldingen over zijn, gaat de wachtlijst weer open.
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kan je altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of de zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt en dat de behandeling binnen 10 weken vanaf de intake is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door de zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn overeengekomen (de treeknormen).